søndag den 11. november 2012

Vinterforråd

Efteråret har længe været over os, og snart er det vinterens tur til at tage over.
Her hos os har vi efterhånden fået klaret de fleste af de sysler, som nu engang skal klares, når man har en delvis selvforsynende husholdning.
Kål, rødbeder, græskar, selleri, løg og kartofler har vi rigeligt af. Hasselnødderne gav stort udbytte i år, og for første gang har det været muligt at få en lille høst i hus af valnødder fra det træ, jeg fik til min 50-års fødselsdag. Der er syltet agurker og grønne tomater, og der er også lavet henkogte tomater. Chili er lagt til tørring og i fryseren. Den er også fyldt af frugt til marmelade og tærter, og der er lavet gele til de stegte sager. Æblehøsten var stor i år, og der er rigeligt æbler til langt hen på foråret. Pærer er der vist en lille smule tilbage af endnu.
Tilbage i haven står endnu bladselleri i massevis, som vi prøver at skærme for nattefrosten med en pressenning. Så er der den selvsåede bladbede, og selvfølgelig også rosenkål, grønkål, jordskokker og porrer som godt kan klare vinteren derude. Har jeg mon glemt noget?
Drivhuset er næsten tømt for sommerens planter og i stedet er der sat salat, som måske, måske ikke klarer vinteren. Planen er, at der skal komme frisk salat i maj, som det er lykkedes for mig flere gange tidligere.
Som et dejligt supplement til de dyrkede sager har vi de sidste par år hentet svampe i skoven. Specielt tragtkantarellerne er gavmilde i "vores skov".

 
I dag fik vi samlet den største høst i år, og vi fik 3 3/4 kg med hjem i kurvene.


Svampene er nu lagt til tørring, og sammen med de glas vi allerede har stående, har vi vist rigeligt til risotto og omeletter.




 Alt i alt er vi stort set klar til at vinteren definitivt melder sin ankomst, og lagrene er fyldte og vores havesamvittighed er god.


Ingen kommentarer: